Gode råd til køb af bærbar computer / notebook

Flere og flere køber i dag en bærbar computer i stedet for en stationær computer. Priserne styrtdykker i øjeblikket, og det gør det attraktivt at vælge en smart bærbar eller notebook. Se i denne guide hvad du bør overveje før du køber en ny bærbar computer.

Er prisen den vigtigste parameter er det værd at overveje om tiden ikke er til det nu. Aldrig har de bærbar computere været så billige som nu, og med en truende priskrig på det danske marked, er der udsigt til store besparelser.

Man behøver ikke længere ligge en månedsløn for en ordentlig notebook, men kan købe en udemærket billig bærbar computer i de fleste forretninger. Det er lige før den lokale købmand også er begyndt at sælge bærbare computere nu!

Hvor stor skal den være?

En af de primære årsager til at vælge en bærbar computer fremfor en stationær, er at den er nem at tage med rundt. Man er ikke længere fastlåst i et hjørne på hjemmekontoret, men kan nu tage computeren med ind i stuen, med på arbejde eller måske endda med i sommerhus i ferien.

Størrelsen, både dimensionerne og vægten har derfor betydning. Alt afhængigt af hvad du har behov for, bør du overveje fx skærmstørrelsen. En stor skærm vil typisk også gøre notebook'en mere uhandy og tung.

Skærmen

Skærmen kan sin nævnt have en betydning for størrelsen på den bærbare computer, men at vælge den rigtige skærm er jo også en nødvendighed. Skal computeren bruges til store flotte billeder og grafik, kan det være lækkert med en stor god skærm, men skal man omvendt "bare tjekke mails" i toget, kan man måske nøjes med en mindre skærm.

I øjeblikket ser man de fleste bærbare med en skærmstørrelse på 14-15-17 tommer. Jeg har selv cirka 15, og det er for mig rigeligt til mit ellers meget varierende brug.

Processor

Processoren er den enhed der skal stå for beregningerne, og det er typisk på denne at man vurderer en computers hastighed. Tommerfingerreglen er at jo højere tal, jo hurtigere er computeren. Jo hurtigere den er, jo dyrere er den bærbare computer typisk også.

Der findes et utal af processortyper som henvender sig til enten kontor, multimedie eller spil. Spørg din lokale forhandler hvad der netop er godt i din situation.

Grafikkort

Grafikkkortet har betydning for afvikling af grafik, som fx i et spil. De fleste bærbare computere egner sig normalt ikke som spillermaskiner, men skal de bruges til det alligevel, skal de have et kraftigt grafikkort med en masse RAM. Er computeren till alm. brug er det typisk nok med min. 128-256 MB RAM.

Mht grafikkkortet er det værd at holde øje med om kortet bruger delt RAM eller dedikeret RAM. Kortet skal helst have dedikeret RAM, da det ellers vil "låne" RAM fra systemhukommelsen. Det kan give en nedsat ydelse på notebook'en.

Harddisken

Mht harddisken skal man igen kigge på sit behov. Til normalt brug behøver man måske ikke så meget plads, men skal man have mange billeder og måske video liggende, fylder det hurtigt. Pas derfor på med at vælge en for lille harddisk. Størrelserne ligger i dag på typisk 60-160 GB. Jeg vil anbefale at man som minimum har 80GB. Tendensen er at alting fylder mere, så for at fremtidssikre, vil jeg anbefale en godt stor harddisk.

Hastigheden på harddisken har også stor betydning. Jo hurtigere jo bedre. Og en hurtig harddisk kan sagtens kompensere for en lidt langsommere computer. Harddiskens hastighed bliver hurtigere et irritationsmoment end hastigheden på processoren. Kig derfor på hastigheder på 5400 eller 7200 omdrejninger (RPM - rotations per minute).

Hukommelse / RAM

Igen - jo højere tal, jo mere ydelse får man. RAM er det hukommelseslager som computeren bruger, når den er tændt. Til alm. brug er det typisk nok med 512-1024 MB RAM, mens spil og multimedia-brugeren nok bør overveje min. 2048 MB (2 GB) RAM.

NB! Vær opmærksom på at computeren har et passende antal tilslutningsmuligheder og generelle ting. Wi-fi, min. 2 USB-porte, DVD-drev, et godt batteri osv. De fleste bærbare leveres typisk også med en indbygget CD/DVD-brænder. Kig også efter hvilken software der er med ved købet, så der ikke skal købes en masse programmer ved siden af.

De billigste modeller med en høj hastighed går oftere i stykker, og man kan risikere at de skal til reperation. Pris og kvalitet hænger i høj grad sammen.