Tandlægeskræk børn - gode råd til at undgå at dit barn får tandlægeskræk

Tandlægeskræk hos børn er en fornemmelse af uro og angst, og vil i bedste fald vanskeliggøre tandeftersynet, men måske endda gøre det umuligt. Det kan føre til huller i tænderne og tandlægeskræk senere i livet.

Forebyg tandlægeskræk hos dit barn Tandlægeskræk ligger højt på danskernes liste over fobier, og undersøgelser viser at op mod 40% af danskerne lider af angst for tandlægen. Tandlægeskræk kan være ubehageligt, og det er vigtigt at vi ikke lader vores angst smitte af på vore børn. Se en række råd til hvordan du kan forebygge tandlægeskræk hos børn.

Tandlægeskræk hos forældre går ud over barnet

Forældrens skræk for tandlægen kan risikere at gå ud over barnet. Børn ser meget på hvad forældrene gør og hvordan de opfører sig, og hvis du selv har tandlægeskræk, risikerer du også at dit barn får det.

Du skal tage dit barn med til tandlægen, også selv du ikke selv bryder dig om det. Det er vigtigt at børn får kigget deres tænder efter. En svensk undersøgelse viser at børn, der ikke får tjekket tænderne, får dobbelt så mange huller som de børn der går til tandlægen.

Besøg børnetandlægen

Det er vigtigt at børn bliver tilpas med at besøge tandlægen helt fra de er små. De små børn vil typisk blive indkaldt til deres første besøg hos børnetandlægen, når de er 2-3 år gamle. Her vil børnene lære lidt om tandpleje, og se hvordan en tandlægeklinik ser ud. Vigtigt er det også at vi forældre lærer at børster tænder rigtigt på barnet, så risikoen for huller minimeres.

Mit første besøg hos børnetandlægen med min datter, gik meget ud på at få børnene til at være trygge i de uvante omgivelser, og vise dem at der ikke var noget at være bange for. Jeg er da også overbevist om at det er den helt rigtige måde, at undgå at barnet får tandlægeskræk, helt fra lille af.

Børnene måtte prøve at lege med nogle af de forskellige instrumenter. Suge vand op af et glas, hælde vand i et glas, finde Bamse og Kylling, som gemte sig på klinikken. Der blev også fløjet en tur op og ned i tandlægestolen. Børnene fik også en lille gave i form af spejl, tandpasta og tandbørste. Alt i alt en god oplevelse, som vores datter snakkede meget om i lang tid.

Vær afslappet – det er ikke farligt

Det er vigtigt at vise børnene at der ikke er noget at være bange for. Når du tager barnet til tandlæge, må du ikke vise ubehag. Vær afslappet, og snak meget med barnet om besøget, inden i tager afsted. Tag eventuelt en snak med tandlægen omkring situationen. Tandlægen vil altid kunne være behjælpelig med situationen, og lade barnet undersøge tingene, og se at det ikke er farligt.

Leg tandlæge med barnet

En måde at undgå tandlægeskræk på, kan også være at lege tandlæge derhjemme når i børster tænder. Brug et lille tandlægespejl til at kigge barnets tænder efter, og lad barnet undersøge dine tænder også. Øv jer i at sige aaah, og åbne munden højt op. Det er både nemmere at børste tænderne så, og barnet vil finde det mere naturligt hos tandlægen også.

Besøg tandlægen oftere

Er barnet utryg ved tandlægen eller har tandlægeangst, kan det hjælpe at besøge tandlægen oftere. Går der for længe mellem hvert besøg hos tandlægen, kan barnet glemme at det ikke var så slemt sidst, og så starter i næsten forfra igen. I kan aftale dette i fællesskab med tandlægen.

Barnet skal have tillid til tandlægen

En vigtig del af at undgå børn med tandlægeskræk, er at barnet har tillid til sin tandlæge. Den tillid kan åbnes med at forsøge sig frem, med små skridt. Tandlægen kan starte med at undersøge tænderne med en finger. Næste gange introduceres et par af redskaberne osv. Stille og roligt kan barnet vænne sig til at tandlægen ikke er så farlig endda.

En dårlig oplevelse hos tandlægen kan ødelægge det hele, og det er derfor vigtigt at I snakker med tandlægen før og efter en behandling, som er lidt ud over det normale.

Beroligende midler mod tandlægeskræk

Jeg er selv på ingen måde fortaler for at bruge beroligende midler, men det kan være en udvej, for at få barnet til tandlægen, hvis det er meget bange. Det kan være beroligende eller angstdæmpende piller, eller brug af lattergas, som kan gøre besøget til en overkommeligt affære, frem for noget der kommer til at lyde som et mordforsøg, hvis barnet går i panik.

Læs mere om tandlægeangst (odontofobi)

Hypnose med tandlægeskræk

Hos nogle tandklinikker er det også muligt at prøve hypnose med tandlægeskræk. Der er god erfaring med denne behandlingsmetode, som hjælper mange børn med tandlægeskræk.
Der er dog endnu ikke så mange tandlæger der tilbyder hypnose. Men forhør dig hos dine lokale tandlæger, om det er en mulighed som de kan tilbyde.

Se også gode råd til tandbørstning af børn.