Sådan vælger du det rigtige puslebord til din baby

Når den lille ny har meldt sin ankomst, skal der pusles. Det er derfor vigtigt at man køber et godt puslebord, både for barnets og din egen skyld. Se en guide til at vælge det rigtige puslebord herunder.

Det er ikke strengt nødvendigt at have et puslebord, men kan være en fordel i længden, da et puslebord giver let adgang til at placere barnet, og hurtig adgang til de mest nødvendige pusleting.
For jeres egen skyld, vil jeg dog anbefale jer at købe et puslebord, da det giver mere frihed når der skal pusles.

Pusleborde kan købes i mange varianter. Der findes lette pusleborde som kan stå i en brusekabine, pusle kommoder, hvor der er masser af opbevaringsplads, eller et sammenklappeligt pulsebord som kan monteres på væggen.

Den sidste løsning har vi selv valgt, da det giver en unik mulighed for at "gemme puslebordet af vejen". Det fylder imponerende lidt, og når det åbnes er puslepladsen rimeligt stor. Der er desuden hylder til bleer mv. Alt i alt en god løsning, hvis man ikke synes man har pladsen til et kæmpe stationært puslebord.

Køb er bord med god plads. Jo større bord, jo længere tid kan det bruges, så pas på med ikke at købe for småt. Længden er den vigtigste, da barnet jo bliver højere og højere efterhånden som tiden går.

Jeg vil desuden anbefale jer at indrette puslepladsen inden barnet kommer til verden, da der bliver nok at se til. Det giver ro at have tingene på plads inden "det går løs".


Sikkerhed på og ved puslebordet

Puslebordet skal først og fremmest være af et solidt og robust materiale. Hvad enten der er metal eller træ, skal det kunne holde til en øget vægt over de førstkommende år. Der må ikke være risiko for at det bryder sammen, mens barnet ligger på det. Vær derfor opmærksom på om pusle bordet overholder den gældende europæiske standard. Det skal være mærket med EN1221 + årstal.

Forbrugerstyrelsen har lavet en række gode råd og anbefalinger, som er gode at følge når I skal ud og købe puslebord til den lille baby.
  • Størrelsen på bordet skal være min. 60 cm x 60 cm. Jo større bord, jo længere vil barnet kunne bruge det.
  • Der må ikke være åbninger mellem 7-12 mm og og 25-45 mm hvor barnet kan få fingre, hænder og fødder i klemme.
  • Er der skuffer i bordet, skal disse være påført stop, så de ikke kan trækkes helt ud.
  • Vær opmærksom på arbejdshøjden. Forældrene kommer til at bruge megen tid ved bordet, og det er derfor vigtigt at højden passer jer, så ryg mv. ikke bliver anstrengt. 85-90 cm er som regelt en passende arbejdshøjde. Men prøv jer lidt frem inden babyen bliver født.
  • Der må ikke være åbninger på over 6,5 cm hvor barnets hovede kan komme i klemme i.
  • Rundt om selve puslepladsen skal der være høje kanter, så barnet ikke risikerer at falde ned af bordet.
Kilde: forbrug.dk

Baby-aktiviteter ved puslebordet

Overvej også at have forskellige aktivitetsting ved bordet, så du sikrer "arbejdsro". Det kan være en uro med farverige ting, en rangle eller andet legetøj eller måske et par billeder af familien.

Hvad koster et puslebord ?

Det er næsten umuligt at svare på, da priser svinger mellem 500 og mange tusinde kroner. Det afhænger af hvad type pusle-bord man vil have. Det væghængte puslebord vi har købt stod i små 1500,- Men overvej hvilken type puslebord I er interesseret i og undersøg mulighederne derefter. Der er noget for prisklasse, design, stil og funktionalitet.