SÃ¥dan dyrker du chili i drivhuset

Chili skal der til. Chili er en frugt og et super krydderi, som kan bruges i et utal af madretter. Chili kan nemt dyrkes i eget drivhus, og giver madlavningen en ekstra dimension. Se hvordan du dyrker chili i drivhuset.



Chili frugter dyrket i drivhusChili findes i mange forskellige farver og smagsvarianter. Vi kender dem alle som en ingrediens, der giver mange madretter den karakteriske stærke smag.

Chili dyrkes mange steder i verden, men kræver en del sol og varme. I Danmark kan man derfor med fordel dyrke chili i drivhuset, eller endda hjemme i vinduskarmen. Chili planter gror normalt rigtigt godt i danske drivhuse, og chili planterne giver typisk mange frugter.

Chili kræver lys og varme

Hvad enten du har dyrket dine chili planter selv, eller køber dem det lokale havecenter, er det vigtigt at temperaturen ikke er for lav når du planter chilierne ud i drivhuset. Du bør vente til temperaturen er mindst 10 grader eller mere. Sætter du chili planterne ud i drivhuset for tidligt, risikerer du at de går til. Jeg bruger selv samme princip som med mine agurke-planter, og sætter chili, peber-frugter og agurk i drivhuset på cirka samme tid. Alt afhængigt af vejret, er det typisk i begyndelsen af maj. Indtil da, står mine chili planter gerne og hygger sig i en lun vinduskarm.

Chili-planterne kan eksempelvis plantes i krukker eller kapillærkasser.
Jeg har selv stor succes med at dyrke chili i kapillærkasser, og de giver masser af frugter. Typisk har jeg 6 chili planter i en plantesæk, og giver gødning direkte i vandet i kapillærkassen, når jeg fylder op med vand. Chili-planterne ser ud til at elske dette, og høsten har endnu ikke slået fejl.

Fjern de første blomster fra chili planten

Det er vigtigt at der er godt med blade på chili planten, for at få flotte chili. Nip derfor de første blomster af chili planten, så planten ikke bruger for mange kræfter på at lave chili frugter i starten.

Høst Chili frugterne når farve og smag passer dig

Chili kan høstes i flere stadier, men får først sin fulde styrke og smag, ved fuld modenhed. De fleste chili kan høstes på alle modenhedsstadier, til frisk brug. De grønne og endnu umodne chili kan være gode, men venter du til farven skifter til gul orangegul, orange, rød, mørk lillabrun eller endda sort, bliver smagen som oftest kraftigere. Det kan dog afhænge af den enkelte art af chili.

Syltning og tørring af chili fra drivhuset

Ofte ses det at chili planterne i drivhuset giver rigtigt mange chili, og det kan derfor være svært at nå at spise dem alle. Heldigvis er chili fra drivhuset nemt at opbevare. Chili kan fryses ned, tørres eller syltes, til fremtidig brug i køkkenet.

Store chilier med tyk skal, kan med fordel opbevares i fryseren. De er svære at tørre ordentligt, så den bedste måe at opbevare dem på er i en frysepose i fryseren.

Chili med tyndere skal er bedre egnede til tørring. De er forholdvist nemme at tørre, og kan efterfølgende knuses og opbevares i lufttætte glas. Sørg dog for at chilierne er helt tørre inden de lægges på glas. Tørring kan ske både ved at hænge chilierne op til tørre, eller ved at forsigtigt at varme dem i ovnen på max. 40 grader.

Syltede chili smager også godt. Her er chili med lidt tykkere skal også bedst.

Vær opmærksom på at hvis du tilbereder stærk chili, skal det gøres med en smule omtanke. Undgå kontakt med øjne og læber, da det kan brænde og irritere længe. Det kan derfor være hensigtsmæssigt at bruge handsker, når stærke chilier renses og snittes.

Flerårige chili planter i drivhuset

Chili planter er faktisk en flerårig plante. Normalt skifter jeg dem ud fra år til år, men har man pladsen til det, kan chili overvintre, og vil blive flottere andet år. Chili planten vil også give flere chili frugter, og typisk også modne frugter tidligere på sæsonen, end en ny plante.

Vil du eksperimentere med overvintring af chili planter, er det vigtigt at de bliver placeret et sted, hvor der er ikke er under 10 grader, men dog heller ikke for varmt. Sørg for at vande chili planterne et par gange om måneden, så de ikke tørrer helt ud.

Hvor stærk er chili?

Chili findes i utallige sorter, smage - og styrker. Det stærke i en chili skyldes det aktive stof capsaicin (N-Vanillyl-8-methyl-6-E-noneamid). For at finde ud af hvor stærk en chili er, måler man indholdet af capsaicin i chilien. Til dette bruger man Scoville skalaen, som angiver et indhold af capsaicin på mellem 0 og 16 millioner.

Capsaicin er lokalt irriterende, og er det der giver chili den karakteristiske brændende fornemmelse.

På skalaen herunder, kan du se eksempler på forskellige typer chili.

SortScoville units
Ren capsaicin16.000.000
Bhut Jolokia800.000 - 1.001.304
Red Savina Habañero300.000 - 577.000
Habañero100.000 - 325.000
Jamaica Red75.000 - 150.000
Pico de Pajaro70.000 - 100.000
Golden Cayenne70.000 - 85.000
Cayenne35.000 - 55.000
Tabasco15.000 - 30.000
Jalapeño3.500 - 5.000
Peberfrugt0