Dyrk krydderurter i haven og drivhuset

Friske krydderurter kan gøre underværker i det meste mad. Det giver god smag, og så er der endda flere af urterne som er gode for vores helbred. Se hvordan du kan dyrke dine egne krydderurter i haven eller drivhuset.

Krydderurter er meget smagfulde og er gode til madlavningDer findes næsten ikke noget bedre end den del af året hvor der er friske krydderurter i haven. De dufter skønt, og de fleste madretter kan piftes op med en eller flere smagfulde krydderurter. Krydderurter er heldigvis nemme at få til at gro i haven, og de passer næsten perfekt til det danske vejr. De fleste krydder urter kan endda overvintre i det danske vintervejr, og kommer fint året efter.

Urter og krydderurter bruges idag til meget mere end mad. En kop te lavet på krydderurt kan være en super smagsoplevelse, og sundt for helbredet, da flere af dem er lægeurter. Krydderurter ses desuden i cremer, ansigtsmasker og meget mere.

Så krydderurterne selv, eller køb planterne i havecentret

Når du påbegynder din krydderurtehave findes der grundlæggende to måder. Du kan enten selv så krydderurterne fra frø af, eller købe planterne i havecentret og plante dem ud. Jeg sværger selv til den sidste metode, da det er klart det nemmeste og giver nogle store og flotte krydderurter sommeren igennem.

Vælger du at så krydderurterne selv bør du se på frøposerne om de kan sås direkte på voksestedet, eller om krydderurten bør sås indenfor først. Disse bør plantes i spiremuld og frøene tildækkes kun ganske let med jord. Jorden vandes derefter sparsomt og potten tildækkes med plast med lufthuller, eller opbevares i et minidrivhus.

Krydderurter i haven eller drivhuset

Mange krydderurter vokser fint i haven og den almindelige jord, mens andre måske passer bedst til drivhuset, hvor det er lidt varmere. Sørg dog for at placere krydderurterne så du kan komme til dem.

Jeg bruger selv en kombination af haven, terassen og drivhuset til mine krydderurter. Persille, purløg, løvstikke og timian står rundt om i haven. På terassen har jeg en whisky-tønde stående, hvor der gror persille, purløg, oregano, timian, mynte, rosmarin og laurbær. Derudover har jeg dedikeret en kapillærkasse i drivhuset til krydderurter. Her gror der persille, rosmarin, estragon og basilikum i massevis. Basilikum er nok den krydderurt vi bruger mest, og min erfaring er at den gror bedst hvor det er lidt varmere. I drivhuset kan basilikum rigtigt komme til sin ret og gror helt vildt.


Hvilke krydderurter skal du starte med?

Der findes et utal af krydderurter og lægeurter, og man kan hurtigt få for mange, så det ender med de bare gror vildt, eller står forkert og visner. Sørg for at vælge nogle få urter. Jeg vil anbefale at plante de krydderurter som du ved du kan lide, og så måske eksperimentere lidt med nogle få nye krydderurter.

Mine favoritter er nok basilikum, oregano, persille og rosmarin. Disse er gode i meget mad, og kan desuden bruges i salater mv. Men vælg dine egne favoritter eller prøv dig frem.

Krydderurter med helbredende effekt

Krydderurten oregano kan bl.a. være med til at forhindre forkølelseKrydderurter er sunde og mange har helbredende effekt. Flere kaldes da også for lægeurter pga. deres virkning på kroppen.

Op gennem historien og i sær i Middelalderen har krydderurter været brugt til medicinske formål. Mange arter af krydderurter, er bakteriedræbende, og en del af dem er også gode for fordøjelsen.

Hvidløg kan virke dæmpende for forhøjet blodtryk og kolesterol. Basilikum, oregano og rosmarin virker forhindrende for forkølelser, og er effektive antioxidanter. Rosmarin kan desuden hæmme kræftudvikling og hukommelsessvigt. Timian kan bruges mod hoste, herunder kighoste, og kan bl.a. koges i vand og drikkes som te. Gurkemeje og karry kan hindre betændelser, mens ingefær kan bruges mod mavepine og kvalme. Karry kan desuden virke hæmmende for kræft. Stærke krydderier som ingefær, muskatnød, kanel, allehånde, peber og chili kan bruges mod forhøjet blodtryk. Anis kan bruges mod fordøjelsesbesvær, kolik, tarmluft, slim i åndedrætsvejene, hovedpine og dårlige ånde.

Tørring og frysning af krydderurter

Mens de friske krydderurter indeholder mest smag og kraft, kan tørrede krydderurter sagtens bruges til madlavning også. Ja vi kender dem jo fra krydder-ihylden, hvor de som oftest står på rad og række.

Vil du tørre dine krydderurter selv, skal de som regel plukkes før de blomstrer. Det afhænger af art hvornår de blomstrer, men man kan dog udskyde blomstringen, ved løbende at knibe topskuddet af krydderurten. Krydderurterne klippes af med lange stilke, en morgenstund hvor det er tørvejr. Duggen skal helst være væk, og så bør de plukkes inden solen for alvor bager. Krydderurterne bindes sammen i tynde bundter hver for sig, så duft og smag ikke blandes mellem de forskellige kryderurter.

Krydderurterne hænges nu til tørre et køligt og mørkt sted, gerne hvor der er lidt luftigt. Krydderurterne hænges med toppen nedad, og skal gerne tørre i løbet af en uges tid. Når krydderurterne er tørre (når bladene knaser og stænglen let knækker), trækkes bladene af stænglerne og smuldres med fingerne. De tørrede krydderurter kan obevares i glas og stilles mørkt. De tørrede krydderurter bør anvendes indenfor et år.

Visse krydderurter kan også tørres forsigtigt i en ovn ved svag varme. Typisk vil 30 grader med lågen på klem være en mulighed. Persille er desuden meget velegnet til nedfrysning. Mens mere safttige krydderurter kan hakkes og fryses ned i isterninger.